Leken som håller oss evigt unga

21 juni 2021
Mikael Barani

Den bästa leksaken är den som ger gott om utrymme åt fantasin. För då kan en leksak bli något mer än vad den är ämnad att vara. Det är nämligen när vi känner oss begränsade i leken som den också riskerar att ta slut. Det är då vi blir uttråkade och börjar se oss om efter något annat att göra.

Håll fantasin vid liv

Blandar man sedan in vatten i leken, och solsken, ja då har man ett evighetsrecept. För vilket barn, och säkert också många vuxna, vill inte bygga långa banor med vattenleksaker från Lekeakademien: https://lekakademin.se/varumarken/aquaplay?

För naturligtvis kommer den med mycket fantasi att skapa något mer än vad som från början är tänkt med denna sorts leksak. Det är den gåva som fantasin ger oss människor – potentialen till något helt nytt.

Det gäller dock att träna denna muskel genom hela livet. Slutar vi tillåta oss själva att fantisera kommer vi på något sätt också att sluta att utvecklas. För det är fantasi och kreativitet som är de verktyg vi har för att kunna föreställa oss som något mer, något annat, än det som vi är idag.

Många av oss inser detta den dag som vi själva har turen att få barn. Det är nämligen då vi får en ursäkt att våga balla ur lite och vara lite barnsliga igen – kanske efter flera decennier av att ha varit svårt vuxna. Kan vi sedan tillåta oss själva att vara lite galna, även när barnen själva kanske drabbats av att vilja vara gravt vuxna, så kan vi kanske hålla igång den kreativa lågan även i deras liv.

För det är en gåva, kanske den största, som vi kan ge till varandra – modet att våga utforska oss själva och vilka vi är här på jorden.

När frågade du dig själv senaste om du lever det liv som du vill leva?

 

Fler nyheter