Trummor – ett instrument fyllt med mystik

23 mars 2021
jonas olsson

6000 år före Kristus, om inte tidigare, skapades trumman. Det vet man då det gjorts ett arkeologiskt fynd i form av en urgröpt stubbe. Detta gör trumman till världens äldsta instrument. Fyndet, som kallades “den talande afrikanska trumman”, användes för att kommunicera på håll. Inte bara genom ljudet i sig utan på grund av att den sägs ha kunnat imitera vissa ord. 

Det ligger en otrolig historia bakom instrumentet som används för att kommunicera både med  människor och andar och som hjälpt soldater att hålla takten och gett njutning som en del i medryckande musik.

Intressant är att trummorna hittades vid arkeologiska utgrävningar över hela världen. Vilket osökt skapar frågan: Hur kan det vara möjligt? Svaret får vi nog aldrig veta. Trots att det räknas som världens äldsta instrument är trumset, som vi ser det idag, ansett som det nyaste instrumentet i vår tid.

 

Skillnaden mellan akustiska och digitala trummor

Den största skillnaden är hur det känns rent spelmässigt. Digitala trummor kan ställas in för att låta på ett visst vis. De kräver inte samma kraft då ljudet kan ställas in för att passa. De akustiska trummorna är de som den äldre generationen känner igen. När trummisen spelar på det akustiska trumsetet kan hen känna vibrationerna i kroppen på ett sätt som knappt är märkbart med digitala trummor.

 

Taktkänslan är nummer ett

För att kunna bli en riktigt bra trummis är taktkänslan viktig och det är även ett trumset att träna på. Något som en musikaffär kan hjälpa till med, till exempel https://www.danguitar.se/.  Kurser finns för både för nybörjare och för de som vill avancera. Sedan är det bara att öva. Om och om igen. En vacker dag kanske man sitter där på scenen med ett känt band och trummar som om det gällde livet. Då kommer alla timmar av slit i garaget vara värt det.

Fler nyheter