På en förskola i Södermalm går barnen på led
Bland det gulligaste som finns att se är när förskolor är ute på utflykter med sina förskolebarn. För det första brukar alla vara klädda i reflexvästar. Dels är det förstås väldigt smart. De syns väldigt lätt och det förebygger att man, gud förbjude, tappar bort något av förskolebarnen. Men det är också en gullig samhörighet som förenar de små barnen i reflexernas tecken.
För det andra går det inte annat än att älska när de går på led och håller i ett snöre som vandrar från första barn i ledet till det sista. Förskolebarnen som är ute och promenerar påminner på så sätt om en elefantvandring. Elefanterna går på led och håller varandra med snabeln i svansen för att inte tappa bort varandra. Det är lätt att se var förskolorna fått inspiration från.
Reflexer hjälper i storstäder
Som förälder bör man förstås vara tacksam att förskolorna är så vaksamma över barnen. Inte minst i storstäderna. Har du till exempel placerat ditt barn på en Förskola i Södermalm vimlar det av folk omkring barnen. Tappar man bort ett barn där kan det vara rätt svårt att hitta det igen. Men då hjälper förstås reflexerna.
Tålamod i inskolningen
När barnen sätts i förskolan kan variera en del från barn till barn. En del börjar förskolan väldigt tidigt, kanske redan vid ett års ålder, medan andra föräldrar väntar ett par år innan det är dags. Det beror på föräldrarnas förutsättningar, inte minst deras jobbsituationer.
Det är i regel en process att skola in ett barn på förskolan. Man ska komma ihåg att barnet vid den åldern inte känner till så mycket annat än att vara hemma. Det kan vara i det närmaste traumatiskt att skiljas från föräldern bara för att vara en halvtimme på förskolan. Det gäller alltså att ha tålamod och skynda långsamt. Förskolan är som du vet nödvändig.