Värme och kyla med en luft/luft värmepump

30 mars 2021
Lily Hansen

En värmepump är ett ekonomiskt sätt att värma upp sin bostad med, och detta trots att den drivs med el. Alla värmepumpar utom luft/luft värmepumpen behöver ett system med vattenburna element för att kunna sprida värmen. En luft/luft värmepump blåser i stället ut värmen och fungerar därför bäst i hus med lite mer öppen planlösning. Men man kan även välja att installera två innedelar och sedan koppla båda till utedelen. 

En Luft/luft värmepump passar särskilt bra i fritidshuset eller sommarstugan men också som ett komplement till en kamin. Det är många som tror att en luft/luft värmepump inte klarar att värma ett hus vid minusgrader, men dagens värmepumpar fungerar bra ända ner till minus femton grader. I alla fall om man väljer att installera en som är anpassad efter vårt nordiska klimat. En annan fördel med luft/luft värmepumpen är att den enkelt kan ställas om så att den genererar kyla. På så vis kan man få ett behagligt inomhusklimat året om.

Enkel och billig att installera

En luft/luft värmepump är betydligt billigare att installera än andra värmepumpar. Man brukar säga att man har får igen investeringen på två till tre år, i alla fall om man tidigare har värmt upp bostaden med hjälp av el-element. Men det kan vara bra att känna till att värmepumpen drar betydligt mer el då man använder den för att kyla bostaden.

Funderar man på att installera en luft/luft värmepump ska man vända sig till ett företag som säljer värmepumpar av bra kvalitet och som är anpassade efter vårt nordiska klimat. Många gånger underlättar det att också välja ett företag som även erbjuder installation och service av luft/luft värmepumpar. Då blir ett företag ansvarigt för allt och man vet vem man ska vända sig till om det skulle uppstå problem. 

Fler nyheter