Utan bra kommunikation står företag och privatpersoner lamslagna

25 juni 2020
Lily Hansen

Det finns idag fler telebolag än någonsin och marknaden fortsätter svälja och konsumera dem. Människor idag har så otroligt mycket större behov av kommunikation än tidigare. Det blir allt vanligare att man arbetar över gränserna och det förekommer över hela världen. Ett företag kan ha anställda lite varstans och när människor i ena änden av världen sover arbetar den andra hälften som har vakentid. Det är ett effektivt och spännande tidevarv precis som att det även kan vara lite hektiskt. Det man får se upp med är den nya, eller nygamla, faran av att människor bränner ut sig. När det går att arbeta och vara uppkopplad dygnet runt kan det vara svårt att koppla av och varva ner.  

 

Telebolag och operatörer

En teleoperatör driver ett eget nätverk för telekommunikation och transmission. De kan också sälja tillgång till kapacitet i ett telenätverk. Den kan man då köpa in sig på. Olika telelösningar anpassas efter kundernas behov och uppfinningsrikedomen låter inte vänta på sig. Ett telebolag har fasta tjänster de erbjuder sina kunder. Utöver det tillhandahålls olika teletjänster. Det kan vara mervärdestjänster och innehållstjänster åt privatpersoner och företag. Hit kan räknas bland annat IP-telefoni och IP-TV. Ett telebolag kan också vara leverantör av internet och ha på sitt bord att leverera bredbandstjänster. 

Mobilnät

Ytterligare telelösningar som är aktuella för en teleoperatör är mobilnät. Dessa ägs och säljs ibland av mobiloperatörer. Här kan det vara fullt krig om kunderna. Det finns lika många behov som det finns kunder. En del vill fortfarande bara kunna ringa medan andra har ett mycket större behov av kommunikation. De vill hänga på nätet dygnet runt. För att arbeta med mobiltelefoni krävs det tillstånd. Det är enligt lagen om elektronisk kommunikation. Man kan anhålla om ett sådant tillstånd och lite senare få svar på sin fråga genom Post- och telestyrelsen. 

Fler nyheter