Unna dig ännu ett julbord i Simrishamn

18 mars 2021
Lily Hansen

Det är lätt att lägga på sig några extra kilon i december månad. Man undrar hur det går till, och i januari står man där och på nytt avlägger ännu ett nyårslöfte om att börja träna och göra sig av med den mage som växt fram den gångna månaden. Anledningen är såklart att man lagt på sig det man på engelska brukar kalla “holiday weight”. Syndabocken? Julborden såklart. 

Men ärligt talat, är det någon gång som man kan unna sig är det väl ändå på julborden. Det är mörkt som i en grotta utomhus under majoriteten av dygnets timmar och kallt som i frysboxen. Julborden är vad som håller en levande under den här perioden. Inte bara ett julbord, utan två eller tre och kanske till och med fyra stycken. Ingen har rätt att döma dig för hur många prinskorvar du äter när det vankas jul. 

 

Julbord över hela landet

Som sagt är det sällan det enbart blir ett julbord om året. Med alla bonusfamiljer det finns idag utspridda över hela landet blir det säkert ett julbord i Simrishamn, ett annat i Karlstad och ett tredje i Visby. Lägg därtill att det ofta är tradition att äta julbord med jobbet. Då är det dessutom företaget som betalar. Passa då på att ta mycket lax. Det är dyrt. Förlåt, gott, som Rudolf i Sunes jul sade till sina barn. 

 

Ät upp dig en gång om året

När en björn ska gå ide om vintern tillbringar den veckorna innan med att äta upp sig. Den blir riktigt tjock och glad och går sedan och lägger sig och sover i flera månader. Det är ungefär så det känns att äta julbord. Man bara äter och äter. Skinka, köttbullar, Janssons och ägg. Efterrätter, glögg och snaps. Men det är det förstås värt. Det är trots allt bara jul en gång om året. 

Fler nyheter