Skogen – en plats för lugn, lärande och äventyr

04 juli 2022
Mikael Barani

editorial

Att sitta under en tarp i skogen när det regnar är något av det mysigaste som finns. Speciellt om man har tänt en eld som håller en varm i detta väder. Kan man laga till lite mat medan det smattrar ovanför huvudet på en blir händelsen till en riktig happening.
Många som ger sig av för att upptäcka skogen finner en plats som skänker livet både äventyr och lugn. Här kan man nämligen utforska omgivningarna i ett lugnt och skönt tempo samtidigt som det går att utmana sig själv.

En plats för återhämtning och kraft

För skogen är en plats som fortfarande känns både spännande och lite läskig. För de där gamla folkberättelserna lever kvar i vårt DNA även om vi kanske inte sätter ord på dem längre. Förr i tiden kunde man stöta på allsköns varelser och väsen ute bland träd och mossa, och många av dem hade inte människans bästa i sitt intresse.

Samtidigt är skogen den plats som byggde Skandinavien. Dels långt tillbaka i tiden, då våra förfäder överlevde tack vare det som fanns i skogen. Dels i modern tid där ett land som Finland byggde stora delar av sina tidiga industriella framsteg på skogsbruket.

förskola svedala

På senare tid har skogen från en renässans ur hälsosynpunkt. Att skogsbada skrivs ut på recept och skolor som Skabersjöskolan – http://www.skabersjoskolan.se/skabersjoskolan/extern/ – bedriver en betydande del av sin ur- och skurverksamhet ute bland stammar, stenar och barr.

Att låta sina barn växa upp ute i grönskan är en gåva om något och ger dem ett förhållande till skog och mark som blir till en källa för trygghet och kraft som man bär med sig som vuxen.
Om du själv har försummat din koppling till att det där gröna som så ståtligt växer alldeles runt hörnet från dig – ta med dig lite kaffe och gå ut i skogen!
Sätt dig sedan på en stubbe och bara njut av allt det som händer omkring dig.

Fler nyheter