Inga pengar utan invaliditetsintyg

30 juni 2022
patrick pettersson

editorial

Livet är fullt av överraskningar. Tyvärr är inte alla av positiv sort. Det kan ske olyckor som är helt omöjliga att förutse. Till exempel ett psykologiskt trauma eller en bilolycka som förlamar dig för resten av livet. Mycket i livet förändras vid den typen av tragiska överraskningar. Som till exempel förmågan att utföra sitt arbete som förr. Den kanske förloras helt och hållet. Ska man då aldrig mer få lön? Nja, ersättning kan du få. Om du kan visa upp ett så kallat invaliditetsintyg.

Och vad är då ett invaliditetsintyg? Det är ett intyg som skrivs under av en legitimerad läkare som har bedömt att dina skador är av bestående art. Att de är så pass allvarliga att du inte kommer att kunna stå till arbetsmarknadens förfogande mer i ditt liv. Visar du upp ett sådant intyg för ditt försäkringsbolag kan du få ersättning för den lön du riskerar att gå miste om på grund av att du inte längre kan jobba.

 

invaliditetsintyg

 

Försäkringsbolagen måste vara försiktiga

Men som sagt, det är inte vem som helst som kan skriva under intyget. Och intyget är ett måste för att kunna kvittera ut sin ersättning. Det räcker inte att rulla in på försäkringsbolagets kontor i rullstol och visa upp en benlös kropp eller vad det nu är som ha drabbat dig. Försäkringsbolaget vill inte se skadorna med sina egna ögon. De vill se att en läkare har gett sitt ord på att de är så allvarliga som det påstås.

Det kan tyckas att försäkringsbolagen är onödigt krångliga och paranoida. Man får dock komma ihåg att invaliditetsersättning knappast är några små belopp, eftersom meningen är att det ska räcka livet ut. Det finns också många skojare som gärna blåser försäkringsbolagen på pengar. Av den anledningen är de lite extra försiktiga. Vilket man kanske kan förstå.

Fler nyheter