Hitta rätt mopedhjälm för säker framfärd

25 juni 2020
Cecilia Olsson

Att ha en egen moped inger en frihetskänsla, allra helst som tonåring utan körkort. Med en moped tar man sig smidigt till skola, jobb, aktiviteter och träningen. Man kan själv ta sig till platser och behöver inte vänta på att någon ska komma och hämta upp en när man vill hem. Men med frihet kommer också ansvar, så det är viktigt att tänka på säkerheten.

Olika hjälmmodeller att välja mellan

När man framför en moped så måste man ha hjälm på huvudet. Detta är enligt lag men det har också att göra med försäkringsfrågor, hjälmen ska vara märkt enligt kraven i ECE22:05. När man ska köpa en hjälm finns det några olika modeller att välja mellan. En integralhjälm täcker hela ansiktet och hakan samt är utan skarvar.

En crosshjälm har en framskjutande underdel för att underlätta andningen vid ansträngning. En jethjälm skyddar huvudets övre del och kan användas med eller utan nedfällbart visir. En öppen hjälm har inget skydd för ansiktet och en öppningsbar hjälm har skarv vid kinderna samt hakpartiet och kan därför fällas upp. Den säkraste av dessa hjälmmodeller är integralhjälmen eftersom de skyddar hela ansiktet.

Vad ska man tänka på när man behöver en ny hjälm?

Det viktigaste är att man köper en ny hjälm, man ska aldrig köpa en begagnad hjälm eftersom man inte vet vad den varit med om. Har hjälmen varit med om en rejäl smäll bör den bytas ut även om den ser hel ut, dessutom bör hjälmar bytas ut med jämna mellanrum då materialet försämras med tiden. En hjälm med plastskal bör bytas ut efter cirka tre år och en glasfiberhjälm  bör bytas ut efter cirka fem år. Man ska alltid välja en ECE märkt hjälm när den ska användas vid mopedfärd.

Hos Speedline hittar man hjälmar i alla prisklasser från kända märken, de har bland annat högkvalitativa crosshjälmar, integralhjälmar, jethjälmar, öppningsbara hjälmar samt användbara hjälmtillbehör. Läs mer och hitta din nästa hjälm på https://speed-line.com/se/hjalmar.

Fler nyheter