Fika – en välkommen paus i vardagen

04 april 2022
Mikael Barani

editorial

Att samlas kring en kaffekopp och något att gotta i sig är närmast en nationalaktivitet i Sverige. Det är inte undra på att det svenska fenomenet ”fika” är en term som har spridits över världen tillsammans med danskans ”hygge”.

För att dela en kopp tillsammans med någon när och kär är en aktivitet som inte bara blir en paus i vardagen, utan också är ett socialt lim.

En oas i vardagen

Extra mysigt är det förstås vintertid. Då, när man får fly in på favoritfiket och värma sig med en kopp kaffe, blir det på något sätt extra betydelsefullt att få hitta en oas i vardagen. 

Eller som när man är ute och åker bil, eller på en långpromenad, och bara snubblar över ett trevligt kafé – som https://www.tvabagare.se/ i Stuvsta i Huddinge. Det är då man passar på att slinka in för att se vad ställer har att erbjuda.

Konditori

Att ta en fika tillsammans med någon är förstås också en perfekt första dejt. Det är en odramatisk miljö och efteråt kan man bestämma sig för om man ska fortsätta dejten genom att ta en promenad eller om det kanske inte riktigt klickade. Våra fik är med andra ord platser som passar för det mesta, både för vardagliga händelser och lite mer speciella tilldragelser.

Kanske är det också så att det är i dessa tider som vi behöver våra fik som mest. När det känns som att världen förändras allt snabbare och man inte vet hur saker och ting kommer att te sig från den ena dagen till den andra. Att då få samlas kring något så enkelt som en kopp kaffe tillsammans med människor som man bryr sig om, det kan vara oas mitt i all oro.

För att inte tala om värdet att bara få sätta sig ned själv, en stund, och bara vara.

Läs fler artiklar på våra andra sajter:

https://alltomfinanser.se/

https://dina-finanser.se/

https://familje-ekonomi.se/

https://fina-finanser.se/

https://finansbloggaren.se/

https://finansbloggarna.se/

https://finanslivet.se/

https://hemmets-ekonomi.se/

https://penga-bloggen.se/

https://svensk-ekonomi.se/

https://svenska-finanser.se/

https://vår-ekonomi.se/

Fler nyheter