Downlights är vad det låter som

08 mars 2022
jonas olsson

editorial

Visst är det härligt när saker och ting inte är någonting annat än vad de heter? Det underlättar när man kan kalla en spade för en spade. Men den här texten ska inte handla om spadar. Den ska handla om downlights. Men det finns en likhet mellan downlights och en spade. Nämligen att man kan kalla det för vad det är, och det är ingenting annat än vad det låter som. Downlights är alltså ljus som placeras i taket och lyser nedåt. Inte åt något annat håll.

Skulle downlights ha lyst åt sidorna, eller till och med uppåt, hade det fått heta någonting helt annat. Då hade man fått kalla det för “sidelights” eller “uplights” istället. Annars hade det varit makalöst förvirrande. Och är det någonting man som konsument när man köper lampor inte vill bli så är det nog förvirrad. Det förstår återförsäljarna av downlights också. Som till exempel ledmegastore.se. Du kan besöka dem här: https://ledmegastore.se/19218-downlights-led. 

 

Downlights

 

Bryter ett deprimerande mörker

Så, vad är det då som downlights ska användas till? Det är inte direkt raketvetenskap att tänka sig att de ska användas för att förvandla ett mörkt rum till ett ljust. De installeras i taket, uppenbarligen, och därefter lyser de nedåt för att bryta det deprimerande svarta mörkret i vilket rum som helst. Kök, vardagsrum, hall eller badrum. You name it. Downlights är ett utmärkt val för alla husets rum. 

Många tror att man måste lägga pengar på ståtliga och svindyra taklampor med någon märkvärdig design. Eller en golvlampa som tydligen ska vara designad av någon känd person och tillverkad av något känt märke. Men båda dessa lyser säkert sämre än vanliga downlights. Och hela syftet med lampor är väl ändå att de ska skänka ljus? Och när det kommer till den förmågan slår ingen downlights på fingrarna.

Fler nyheter