Bilen har även den behov av service

21 juli 2020
Lily Hansen

Känslan när man första gången sätter sig i sin nya bil. Doften av den nya inredning. Allt rent och blänkande. Inte en glass fläck så långt ögat når. Motorn spinner och allt känns underbart när man rullar iväg med favoritlåten i högtalarna.  Livet kunde inte vara bättre. Man håller fast vid känslan av nybil ända fram till första gången bilen låter konstigt. Då inser man att den har funnits i ens liv, ja kanske i flera år. Det är dags att spola tillbaka bandet, och om möjligt göra om och göra rätt för sin trotjänare i stål.

 

Hur ofta bör man serva bilen?

Det finns tyvärr inget generellt svar på den frågan. Anledningen är att det är många faktorer som spelar in. Några exempel är: 

  • Hur gammal bilen är. 
  • Kör man långa sträckor eller är det stadskörning och kortare sträckor som gäller? 
  • Bilmodell kan också spela roll. 

Många märken har egna krav på service för att bilens tillverkningsgaranti ska gälla. Kör man mycket bör man göra lite tätare kontroller, medans en bil med kortare körsträckor kanske endast behöver service en gång per år. Ett tips är att läsa i serviceboken och följa det som står. Nyare bilar har dessutom många gånger en bekväm servicelampa som talar om när det är dags. På det viset kan man hålla värdet på bilen uppe och få ett bättre pris vid försäljning.

 

 

Bilen behöver dessutom andra saker

Att ha koll på oljan är en grundläggande detalj som inte bör missas. Dessutom så är det en bra ide att alltid ha vatten eller spolarvätska påfyllt om man hamnar i regnväder på motorvägen. Ja det finns massor av saker att tänka på. Därför kan det vara bra att lämna in bilen på en verkstad i hemtrakterna för all service. En bra bilverkstad i Hudiksvall kan förslagsvis vara https://www.abbilteknik.se/.

 

Fler nyheter