Åtgärda svartmöglet i tid

06 maj 2020
Eva Olsson
Åtgärda svartmöglet i tid

Att drabbas av svartmögel i sin bostad är verkligen inte något man önskar, men det är ett vanligt problem i många hem. Förutom att det i de flesta fall luktar fruktansvärt illa, kan det orsaka andra problem som allergi och astma, som i värsta fall kan bli permanenta. Det kan också orsaka andra symtom som andningssvårigheter, huvudvärk och trötthet. Likaså kan de även ge hösnuva.

Om du får ett eller flera av dessa symtom, bör du undersöka vad det beror på. Även om du har bruna, svarta, gröna eller vita fläckar i tak eller väggar i din bostad.

Svartmögel kan i många fall kan vara svårt att lokalisera, vilket gör att det ibland är ett riktigt detektivarbete för att hitta var skadan är. Det kan då till exempel vara en liten vattenskada som i längden blir ett stort fuktproblem med växande mögelsporer som snabbt sprider sig. Det är då lättare att hitta möglet om det är synligt på väggar och tak. Då man använda sig av ett yt-test för att se om det är mögelsvamp. Yt-testet är ett billigt sätt att få reda på om man har mögelsvamp i bostaden.

Det är viktigt att man så fort som möjligt åtgärdar en mögelskada. På Mögel-test.se kan man enkelt beställa olika tester och snabbt få reda på om man har mögel i sin bostad och även vilket sorts mögel det i så fall är. Här finns bland annat ett enkelt snabbtest som bara tar 5 minuter att utföra, men även lufttester där du får reda på om din bostad drabbats av svartmögel.

Lufttestet är att rekommendera om man inte har synligt mögel. Det finns två luftester som bara tar en timme att utföra, där man på det ena lufttestet ser om man har mögelsvampar i bostaden. Det andra testet skickar man in, där man får en utarbetad rapport. Läs mer här: Mögel-test.se 

Fler nyheter