Anlita en kemtvätt för ömtåliga kläder

15 februari 2021
jonas olsson

Det har funnits kemtvättar sedan första hälften av 1800-talet. Det finns några olika skrönor som beskriver hur det gick till när man först uppfann kemtvätten. Oftast skildrar dessa historier två scenarion i två olika länder som kemtvättens ursprung. Den ena skrönan utspelar sig i Frankrike, och hävdar att kemtvätten uppfanns av en fransk fabriksarbeterska. Den andra menar att det var en amerikansk cowboy som uppfann det hela.

I cowboyskrönan var det smutsiga kläder som fick en bensinbaserad olja på sig. Den franska skrönan beskriver istället en smutsig bordsduk, som också den råkade få fläckar av en bensinbaserad olja. I båda fallen hängdes persedlarna upp på tork, och när de var torra upptäckte man att de hade blivit renare där oljan varit. Därmed var kemtvätten uppfunnen!

Kemtvätt när inte kläderna tål vattentvätt

Varför skall man kemtvätta kläder? Är det inte bara att slänga in allt i maskinen, välja handtvätt, och så är det klart? Nja, alla kläder tål inte vattentvätt och riskerar då att förstöra dem. Saker som är gjorda av päls, mocka, läder eller ylle bör helst tvättas av en kemtvätt. Kläder och textilier som man lämnar in tvättas i en maskin, ungefär som hemma, fast mer varsamt och utan vatten.

Detta är en speciell maskin som använder kemiska lösningsmedel. I början användes bensin och terpentin, men sedan dess har utvecklingen gått framåt. I dag tvättar man med ett miljövänligt alternativ, nämligen koldioxid. Dessutom har man nyligen börjat använda tekniken “Wet-Clean”, en vattenbaserad tvättmetod. Den metoden gör att man kan tvätta plagg i vatten, som tidigare bara gick att kemtvätta. 

 

Här hittar man kemtvätt 

Förr i tiden fanns det kemtvättar överallt i städer. Många av dem fick dock stänga när det installerades tvättstugor i hyreshus under 1950-talet. Idag finns det kemtvättar med ännu mer modern verksamhet, exempelvis https://www.eriksbergstvatten.se/tjanster/kemtvatt/

Fler nyheter