Tryckknappar kan aldrig bli för många

08 juli 2021
jonas olsson

En tryckknapp? Vad är det för någonting? Kan det möjligtvis vara en knapp som det är meningen att du ska trycka på? Men det gäller väl alla knappar. Knapparna i hissen, knapparna på fjärrkontrollen och knapparna på telefonen. Ja, de gamla telefonerna då alltså. De där du faktiskt behövde trycka på fysiska knappar, inte i displayen, för att slå ett nummer.  

Nu låter du dock ditt digitaliserade och tekniska sinne ta över din tankeförmåga. Det finns förstås fler “tryckknappar” än sådana du trycker på för att starta eller justera någon teknisk apparat. Du har glömt alla de knappar som används för att stänga tygstycken. Till exempel i kläder, väskor eller andra tillbehör. Knapparna är förresten inte reserverade för tyg. Material som läder, till exempel, där snackar vi bra material som tryckknappar ofta får äran att pryda. 

 

Bra att ha i reserv

Tryckknappar i det här sammanhanget är alltså någonting helt annat än de på till exempel fjärrkontrollen. De är också annorlunda än de knappar du hittar på bland annat skjortan eller ovanför gylfen i dina jeans.  

Det här är de slags knappar som säger till när du har stängt det du vill att knappen ska hjälpa till att stänga. De brukar nämligen säga “klick” när de två delarna har hakat i varandra. Då vet du att din väska, plånbok eller filofax är stängd och låst på riktigt. 

De här tryckknapparna har dock en sak gemensamt med knapparna i skjortan. Det är att de ibland går sönder, trillar av och därför behöver bytas ut. Eller om du själv håller på att sy en helt egen väska, då behöver du förstås en tryckknapp som ska sättas in för första gången. På internet finns ofta mängder av extra tryckknappar att beställa hem. Det kan alltså vara bra att ha ett gäng i reserv, eller till nästa projekt om du får blodad tand. 

 

Fler nyheter