Idag är det vanligt att även vuxna reglerar sina tänder

14 juni 2020
jonas olsson

Tandreglering, eller ortodonti som det också heter, är vanligast hos barn men även vuxna reglerar ofta sina tänder. Anledningen till att man behöver ha tandställning kan vara att tänderna vuxit snett eller sitter för tätt men även att bettet behöver förbättras. Även av rent kosmetiska skäl kan man reglera sina tänder. Om man inte är nöjd med tändernas utseende kan man alltså korrigera till en jämn tandrad. Ibland kan man även behöva ha tandställning för att flytta på tänderna för att sedan kunna ge plats för broar eller implantat. Men den allra vanligaste orsaken till att man får tandställning är att det är något slags fel på bettet. 

 

Olika bettfel

Bettfel har man när överkäken och underkäken inte möts som de ska då man biter ihop. Ett bettfel kan göra det svårt att äta, bita och tugga eller till och med att stänga munnen. Ett bettfel kan också göra att tänderna lättare skadas eftersom de står ut, exempelvis när man idrottar eller om man skulle råka ramla. Vid överbett står överkäkens framtänder ut framför underkäkens tänder och vid ett underbett är det precis tvärt om. Man kan även ha något som kallas öppet bett och djupt bett. 

 

 

Boka en kostnadsfri konsultation

Hos barn är det oftast tandläkaren som upptäcker om om barnet behöver tandställning. Detta brukar ske när barnet börjar få fasta tänder. Är man vuxen och funderar på att reglera sina tänder ska man vända sig till en tandläkare som är specialist på just tandreglering. Priserna kan variera något men de flesta kliniker har prislistor på sina hemsidor. Enklast kan vara att boka en konsultation hos två olika tandläkare för att sedan jämföra. En konsultation för tandreglering brukar vara gratis. Ofta får man en fast tandställning, en så kallad räls som limmas fast. Men idag finns det även fasta tandställningar som inte syns. 

Fler nyheter