Balkongdörrar som släpper in naturen i hemmet

31 augusti 2021
patrick pettersson

En balkong är en dröm för många som bor i lägenhet. Det är ett sätt att kunna få en yta utomhus fast du är inomhus. En yta där du kan grilla, umgås med vänner eller bara hänga när det är för varmt i lägenheten. På en balkong kan du också odla såväl blommor som något ätbart som örter eller grönsaker. Precis som med din lägenhet så är det en yta som du helt bestämmer över själv och kan disponera som du vill.

Men för att du ska kunna nyttja din balkong så krävs det förstås att du har balkongdörrar av något slag. Balkongdörrar är oftast dörrar som har mer eller mindre glaspartier och som är av ett lättare och enklare slag än ytterdörrar, även om dessa också är mycket svåra att bryta sig in genom. Balkongdörren är ofta en dörr som du kan ställa upp genom att vrida ner handtaget, så att du kan ha dörren öppen när du är i lägenheten eller när du är på balkongen.   

 

Apartments, Architecture, Balconies, Building, Facade

 

Altandörr eller balkongdörr

Vad är det då för skillnad mellan en altandörr och en balkongdörr? Det behöver egentligen inte vara så stor skillnad, men generellt sett så brukar man kunna öppna och låsa en altandörr med en nyckel, medan en balkongdörr endast låses med ett enkelt vred på insidan. En balkongdörr kan också vara smalare än en altandörr, som gärna är lika bred som en ytterdörr. Men allt sådant är också upp till tycke och smak, till viss del.

Altandörrar kan vara dubbla, och det kan även balkongdörrar vara, även om det är mycket ovanligt och oftast beror på att det finns en mycket stor balkong som dörrarna ansluter till. Men för dig som har en lägenhet så är det sällan något som du behöver bry dig om eftersom dörrarna installeras av din hyresvärd.  

Fler nyheter