Vad väntar när vi söker bortom oss själva?

06 april 2021
Mikael Barani

Det finns få saker som känns så hemska som att flyta omkring vilsen och ensam i livet. Människan är en social varelse som dessutom har ett djupt behov av att tro på något.

Om du tycker att det sistnämnda låter konstigt så kan du göra ett enkelt test: Hör med dig själv angående vad du tror på. 
Du kommer garanterat att tro på saker som pengars värde, staten, att det är bra att äta si och så och att dina vänner vill dig väl.

Något bortom oss

Allt det där är tro baserat på olika grader av fakta och framför allt mönster och upprepning.

Kanske behöver vi människor dock tro på något mer, något bortom oss själva, för att verkligen må bra. För det gjorde vi förr i tiden och på många håll i världen tror man fortfarande på just detta.

Här i väst har vi inte bara kommit långt bort ifrån att tro på något utanför oss själva, utan vi har även distanserat oss från döden. Förr i tiden, när vi i huvudsak både på gårdar, fick den yngre generationen uppleva när den äldre vandrade vidare. 
Man satt bredvid morfar på hands dödsbädd och sa farväl när det var dags.

Idag har vi blivit nästintill dödsfobiska, något som underbyggs av mediernas utpumpade budskap om att ungdom är livets apex.

Men det finns andra perspektiv, sådana som man kan få lära sig på https://www.alidenskolan.se/ som arbetar efter en kristen grund. Om detta, eller andra, perspektiv är något för dig får du bara reda på genom att själv söka efter svaren här i livet. Kom också ihåg att allt som är värt något tål att ifrågasättas och att man inte ska köpa färdiga koncept rakt av. Det är genom det egna sökandet och prövandet som vi ser vad som bär och vad som brister här i livet.

Fler nyheter